Universal Mother 26…
- alle pijn en lijden dat we onszelf en de rest van de schepping aandoen…
- Vergeet je oorsprong in de schepping noch de Goddelijke Adem niet…
- de boze, kwaad, fout…in het Aramees > onrijpheid of een niet passende daad…
”en leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze (wela taghlan l’nesjoena, ela patsan min biesja)
Dit zijn waarschijnlijk de minst begrepen regels van het gebed, en, vanwege de Griekse versie, de meest verkeerd vertaalde. In de Aramese versie is er niemand van buiten af ‘die ons in verzoeking leidt’, en God wel in de laatste plaats.
(…) In de voorgaande regels hebben we ons begeven in het werken met rechtvaardigheid (brood) en medegevoel (vergeving). Nu komen we er opnieuw toe onze beperkingen te zien, evenals alle pijn en lijden dat we onszelf en de rest van de schepping aandoen. Het gebed waarschuwt ons hier onze oorsprong in de schepping noch de Goddelijke Adem te vergeten; ook moeten we niet onze ijver laten bekoelen voor alles wat er gedaan moet worden. Samen met de volgende regel stimuleert deze ons tot een nieuwe doorbraak naar vreugde.
‘Ela patsan min biesja’ werd vertaald als ‘maar verlos ons van de boze’. ‘Biesja’ betekent inderdaad ‘kwaad’ of ‘fout’, maar in de Hebreeuwse en Aramese zin van ‘onrijpheid’ of een niet-passende daad. De stam verwijst naar een betekenis van wat onze voortgang vertraagt of afleidt, evenals naar een gevoel van innerlijke schaamte over niet de goede vruchten af te werpen – de juiste daad op het juiste moment.
‘Patsan’ kan vertaald worden met : ‘maak de greep los,’ ‘geef vrijheid van’ of ‘verbreek het zegel dat ons bindt aan.’
Deze regel vult de voorgaande aan : laat ons niet afgeleid worden door de oppervlakkige dingen van het leven, maar laat ons ook niet zo ingekeerd en verdiept in onszelf geraken, dat we niet eenvoudig en menselijk ‘op het juiste moment’ kunnen handelen. Het gebed waarschuwt ons dat soms onze idealen – waaronder ook die van heiligheid, vrede en eenheid – ons meenemen naar de toekomst of naar het verleden, waardoor het moeilijk wordt in het ‘heden’ te zijn, daar waar op dit moment behoefte aan hulp is.”
piet